Den hycklande NIMBY-medelklassen med vänstersynpunkter

Under den gångna veckan har mord och skottlossningar återigen ägt rum i svenska förorter, inom loppet av två dygn mördades fem personer i Stockholm. Bilar sätts i brand och stenar kastas mot blåljuspersonal med sådan frekvens att det inte ens alltid längre hamnar i tidningen. I innerstan sitter den välbärgade medelklassen, som har råd att på avstånd förfäras och vifta med statistik, och smuttar på den senaste ekologiska champagnen. I sociala medier säger de sig känna oro inför andras, enligt deras synsätt, alarmistiska oro och vad den gör med samhällsklimatet. Toleransen. Medelklassen som älskar mångfald i teorin men som aldrig skulle sätta sina egna barn i en skola där svenska är exotiskt, än mindre bosätta sig i ett område där oroligheter är vardagsmat.

http://www.gp.se/ledare/teodorescu-stanken-fr%C3%A5n-klassf%C3%B6raktet-1.4190908

En artikel av Alice Teodorescu, själv invandrad från Rumänien, med flera exempel på NIMBY, dvs. Not in my backyard!

Vi välkomnar så klart alla flyktingar och vill ha öppna gränser men … måste de bo just precis här i min stad? I mitt bostadsområde?

Det skrivs protestlistor om att sjöutsikten riskerar att krympas om det byggs fler hus. Kanske sjunker priserna på villor och bostadsrättslägenheterna om det skapas ett HVB-hem i närområdet.

Det är klart att alla som flyr krigets Syrien ska få fristad i Sverige, och alla andra som råkar vilja bo här, men måste de sätta sina ungar just på mina barns skolar? Hur ska läraren hinna ge mina barn full uppmärksamhet om klasserna bara ökar i storlek? Är det så himla smart att ”bussa” dem över hela stan? Vore det inte bättre med en mer klimatsmart och energisnål lösning … någon annanstans än i mitt närområde ..?

Alice Teodorescu igen:

”De är medvetna om att deras beslut kring skola, förskola och bostadsområden i förlängningen bidrar till att göra staden mer uppdelad. Men de förklarar att de gör det som är bäst för barnen”, förklarade Lilja i en intervju på universitetets hemsida med anledning av sin doktorsavhandling (27/5 – 2015). Vilket hyckleri, på ren svenska! (…)

Först av alla flyttar höginkomsttagarna och de välutbildade. Med tiden utvecklas dessa områden inte sällan till mer eller mindre utsatta, dominerade av de som inte har råd eller möjlighet att ta sig därifrån. Det är i dessa människors ansikte som den välbärgade medelklassen, som inte sällan sympatiserar med olika schatteringar av vänsterideologi, nonchalant viftar med statistik om hur bra det går för Sverige.

Vi tar en latte med ekologisk sojamjölk och förfasar oss över dem som är oroliga för utvecklingen i landet. De där antidemokratiska skamfläckarna som inte inser ”alla människors lika värde”. Blotta tanken på att sådana hatande … nej, värre än så, högerpopulistiska människor faktiskt får gå omkring i samhället och tycker att de ska ha rätt att framföra sina synpunkter får surdegsbrödet att fastna i halsen.

Sen säger vi att det är bara att bygga fler bostäder och anställa fler lärare, specialpedagoger, fritidsgårdspersonal, traumapsykologer och genusvetare. Seriöst, hur svårt kan det egentligen vara på en skala att bygga en massa billiga lägenheter?

Bara de inte rör mitt grönområde och mina barns luciatåg så ska vi nog kunna komma överens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.