Var går gränsen mellan visselblåsare och hatare?

Det brukar kallas för elefanten i rummet. Det vill säga, alla ser att det står en elefant i rummet men nästan ingen vill låtsas om den.

”Oj, tapeten är visst lite fläckig!” ”Vi kanske borde byta till lågenergilampor?” 

Elefanten växer sig allt större och trumpetar frustrerat.

”Vad tror ni om att låta de grafiska bladen byta plats?” ”Jamen det är ju en jättebra idé!”

Nu stampar elefanten i golvet.

”Borde inte vi också byta till nya köksluckor? Alla andra har ju gjort det.”

”Vad är det förresten för konstiga ljud? Det måste vara stöveltramp från dom där högerpopulisterna.”

”Klart att det är stöveltramp, vad skulle det annars vara! Fascister är vad dom är. Kan ingen förbjuda dom, en gång för alla?”

En av de (alltför få) som riktar strålkastaren på det som gått fel i samhället är Janne Josefsson. Han går från klarhet till klarhet. Senast i form av en tvådelad dokumentär i Uppdrag Gransknings regi om några yngre män i Stockholmsförorten Fittja.

Ingen (?) svensk journalist kan – eller vill – som han ge sig ut i verkligheten och göra en osminkad skildring, ställa raka frågor som säkert är olustiga för de medverkande många gånger.

Våldet, drogerna, misären. Stor tillgång till vapen och sysslolösa dagar på Ungdomens hus för män i 30-årsåldern. Isolerade kvinnor med dåliga språkkunskaper. Hopplöshet och det utbredda föraktet inför ”svenneliv”. Snabba cash, muskelbyggande, ansiktstatueringar, kamphundar, allt i syfte att uppnå respekt. Få fri lejd, som en av huvudpersonerna uttryckte det.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ungdomarna-i-fittja-tiger

I Fittja väljer ungdomarna att tiga framför att tala om den dramatiska skottlossningen på Ungdomens hus för tio dagar sedan (…) Tystnaden är kompakt kring skottlossningen, och en av anledningarna är misstron mot polisen. Och ju mindre invånarna pratar med polisen desto större är risken för ett laglöst samhälle.

(Från 2010)

Ingenting av det här har med flyktingkrisen 2015 att göra, inte heller med ensamkommande barn och ungdomar.

Här rör det sig nästan alltid om personer som är födda i Sverige, som gått hela sin skolgång i Sverige, som omslutits – eller åtminstone borde ha omslutits – av samhällets breda famn.

Å andra sidan är det övervägande personer med utländsk bakgrund som hamnar i utanförskapsområden likt Fittja, Rinkeby, Rosengård, Vivalla, Araby, med allt det kan innebära.

Även om alla ytterst förstås har ett personligt ansvar så kan jag inte komma ifrån känslan att situationen i grund och botten är ett samhälleligt misslyckande. Det är politiska beslut som möjliggjort bidragsberoendet, utanförskapet, i förlängningen ett renodlat hat mot samhället.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article22232202.ab

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, har tidigare sagt till Aftonbladet om situationen i utsatta områden:

– Just nu så upplever vi en period där det definitivt är värre. Om det är en långsiktig process som kommer att fortsätta, eller om det bara är en våg där vi snart ser en nedgång, är inte lätt att bedöma.

– Men helt uppenbart är att vi haft en ökad brottslighet i de här områdena. Det handlar om uppgörelser mellan gäng, att den organiserade brottsligheten ökat. Man märker ett förakt för liv där folk skjuter andra för oförrätter. Allt det här har ökat det senaste decenniet. Det är bekymmersamt.

Peter Springare beskriver på sätt och vis samma sak som Janne Josefsson, om än på ett annat sätt och ur en annan professionell vinkel från sin hemstad Örebro. Från första parkett har han under många år sett resultatet av en havererad invandrings- och integrationspolitik.

http://www.na.se/orebro-lan/orebro/har-styr-kriminella-utan-nagra-vastar

Två av områdena som namnges [i rikskriminalens rapport ”En nationell översikt av kriminella nätverk med stor påverkan på lokalsamhället”] är Vivalla och Oxhagen.

Gemensamt för alla bostadsområden är att de är socioekonomiskt utsatta. Arbetslösheten är hög medan utbildningsgraden är låg.

De kriminella gängen i områdena har stark förankring bland ungdomar (…)

Äldre kriminella ingår oftast i mer fasta konstellationer. De har större förmåga till strategiskt tänkande, verkar inom ett större geografiskt område och ägnar sig åt mer avancerad brottslighet än de yngre.

Narkotikabrott är det som ger gängen mest pengar, följt av utpressning, stölder och häleri. Lokala näringsidkare är i många områden utsatta för påtryckningar och utpressning.

Jag uppfattar både Janne Josefsson och Peter Springare som två orädda, intelligenta och starka personligheter som har väldigt mycket på fötterna.

Båda har stuckit fram hakan och blivit enormt uppskattade. Fast i Peter Springares fall mest av ”vanligt folk”. Andra tycks sätta en ära i att kalla honom för diverse fula namn. Peter Springare har satt ett ansikte på elefanten och DET gör man inte ostraffat.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OKaWl/boende-i-kista-blir-bara-varre-och-varre

I mitten av gatan syns fortfarande blodspår efter onsdagens dubbelmord i Kista i norra Stockholm. En ung kvinna går fram och börjar täcka fläcken med snö.

– Vi orkar inte mer, säger hon.

Dagen efter dubbelmordet i Kista i norra Stockholm försöker boende i området att fortsätta sina liv som vanligt.

– Det känns inte säkert när sådant här händer, säger Kistabon Ashwani Rathee.

Han bor bara några hundra meter ifrån den plats där två personer i går brutalt sköts ihjäl i sin bil. Tidigt på torsdagsmorgonen gick Ashwani Rathee förbi brottsplatsen på väg till jobbet.

Bara några meter därifrån ligger en grundskola, och lite längre bort en fotbollsplan och ett radhusområde (…)

– Det känns inte bra. Det brukar vara barn som leker här, det är ett livligt område. Jag vill kunna känna mig trygg här.

En annan boende i området, som inte vill uppge sitt namn, är på väg till skolan med sina tre barn. Hon hörde sirener under onsdagskvällen, men reagerade inte nämnvärt på dem.

– De skjuter hela tiden, det blir bara värre och värre. Det får vara nog nu, säger hon.

Men ”vanligt” folk förväntas hålla tyst. Det är lugnast så, både för hemfriden och för ”vad ska grannarna säga?” Riskerar man dessutom att förlora jobbet är det bäst att låtsas som om det regnar. Den där elefanten, han är ju ändå snäll innerst inne.

visselblåsare1

Själv tänker jag på min son och alla andra barn och ungdomar. På det samhälle vi håller på att lämna efter oss.

Min son är 15 år och ska börja gymnasiet i centrala Malmö till hösten.

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/ta-krafttag-mot-organiserad-brottslighet-i-malmoe-29320?pack=29321

Vid det som kallas ”knarkrondellen”, alldeles vid Folkets park i centrala Malmö, står ofta gäng och säljer narkotika. Jag vet inte hur många gånger jag har gått förbi, och blivit erbjuden att köpa narkotika. Vid Industrigatan ett par km därifrån står ofta unga flickor och blir upplockade av män i bilar för sexköp. I en del kiosker kan cigarettpaketet för 25 kronor hittas, och ett telefonnummer bort finns öl, vin och sprit dygnets alla timmar i bakluckan på en bil.

Vapenhandeln sker inte lika öppet, men när Sydsvenskan i somras försökte så kom de åt en handgranat på nätet efter tio minuters letande. På alltför många arbetsplatser utnyttjas utsatta arbetande för svältlöner. Frågorna hänger ihop. Organiserade kriminella vill tjäna pengar. För dem spelar det ingen roll om det är genom försäljning av knark, vapen, människor eller alkohol.

Rasmus Ling, riksdagsledamot MP

* * *

Inga jämförelser för övrigt, men en som hyllades som orädd sanningssägare och ”visselblåsare” var Julian Assange med sin organisation WikiLeaks. Men deras gloria har halkat på sned på senare tid.

Att anklaga Obamas administration för telefonavlyssningar var t.ex. ingen höjdare.

Visselblåsare2

Nu kan ju folk tro att Donald Trump faktiskt kan ha varit drabbad av avlyssning på uppdrag av Obama, att det han påstår inte bara är paranoida fantasier.

Det hade varit mycket bättre om den där WikiLeaks hade hållit käften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.