Om DN, agendasättande journalister och ”Fake News”, del I

Torsdagen den 7 april 2016

STOCKHOLM Var åttonde som tidigare haft högt förtroende för Dagens Nyheter har nu tappat det sedan Peter Wolodarski tog över som chefredaktör. De nya skräcksiffrorna avslöjas i den tunga forskningsrapporten ”Förtroendebarometern” som är framtagen av Göteborgs universitet tillsammans med Sifo. Samtidigt har räckvidden rasat för dagstidningen, det visar en tidigare mätning från TNS Sifo, ORVESTO® Konsument.

https://www.svd.se/bekrafta-inte-deras-varldsbild

Samma vecka skrev DN att en ny rapport visar att Sandvikens kommun tjänar en halv miljard på invandring. Integrationsminister Erik Ullenhag twittrade att “Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet” och EU-minister Birgitta Ohlsson hävdade att invandring är en “välfärdsvinst för kommunen”.

Men siffrorna stämde inte, vilket man snabbt inser om man vet något om Sandviken och något om ekonomin kring svensk invandring. Arbetslösheten bland invandrare i Sandviken är 30,4 procent. I rapporten hade man bland annat räknat statsbidrag till Sandvikens invandrare som en intäkt för kommunen. Varken Ullenhag eller Ohlsson har backat och DN har inte velat publicera någon rättelse.

”Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.”

Tidningen DN genom Bonniers avlönar flera ”forskare” och ”experter” med stipendium och annat.

En av DN-avlönade professorer/forskare/experter:
http://www.vg.no/rampelys/media/sigu…nset/a/512128/

Sigurd Allern (født 5. september 1946) er en norsk politiker, medieviter og den første professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo. Han var sentral ved stiftelsen av Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene), AKP(m-l) i begynnelsen av 1970-tallet. Allern var partiets leder fra 1973 til 1975. Han var da samtidig leder av Rød Valgallianse, som på den tiden fungerte som AKP(m-l)s valgfront. Han var ansvarlig redaktør i avisen Klassekampen i 1969–1970 og 1979–1995.

Här är Sigurd Allern kritisk till påståendet att Bonniers DN och annan media förtiger fakta om invandringen:

”Svenska medier förtiger medvetet fakta om invandringen.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel…rtikel=6394462

Opartisk expert? Det är ju hans egen finansiär han pratar om. Avdelningen ”Man ska inte bita den hand som föder en”.

Ryktet om den rasistiske brandmannen:

Inlägg: ”Grova sakfel om räddningstjänsten i Boden” – DN.SE

http://www.dn.se/ledare/kolumner/inlagg-grova-sakfel-om-raddningstjansten-i-boden/

25 juni 2014 – I en kolumn här på DN:s ledarsida den 3 juni skrev Golnaz Hashemzadeh om ”En pratglad brandman från Boden”.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/brandman-i-boden-utpekas-som-rasister

Räddningschefen (…) Bengt Nilsson tycker att en så stor tidning som DN borde ha en bättre faktakontroll.

– Jag tycker att det här är djupt beklämmande. För vad säger de i Göteborg eller Trollhättan? De läser inte artiklarna kritiskt, utan de suger bara i sig uppgiften att vi inom räddningstjänsten i Boden är rasistiska, men det finns inte ens på kartan för vår del (…)

Brandmannen Andras Sjöberg säger i ett inlägg på Facebook att många på arbetsplatsen mått dåligt efter krönikan. ”Vi kan till och med hamna i farliga situationer när vi rycker ut på larm om allmänheten tror att vi är rasister.” skriver han.

http://norran.se/asikter/ledare/en-duckande-tidning-fran-stockholm-215754

DN kommenterar uppgifterna från brandstationen med att ”ortsnamnet borde ha anonymiserats, lämpligen till en mindre stad i norra Sverige”. Tidningen påstår att brandmannen i texten kunde ha haft vilket yrke som helst, och att ”det som väckte artikelförfattarens intresse var hans hållning och sätt att resonera om människor som kommer från andra länder”.

Svaret ställer fler frågor än vad det ger svar. Var det Boden eller inte? Var det ens en brandman? Rör det sig om ett missförstånd? Av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski får jag inget svar (…)

Kraven på medier är och ska vara högre. Tidningar kan inte publicera felaktigheter och sedan låtsas att det regnar. Kvar finns irritationen i Boden, där brandmännen orättvist har pekats ut inför hela landet.

DN på nätet idag, ram runt tre artiklar, med ordet desinformation i ramen en har Trump på bild och en annan Helin…

Vad bra att de framöver kommer att varudeklarera sina artiklar, undrar vad det kommer att stå i ramen runt artiklarna där de bedriver sin agenda?

Man behöver inte vara ironisk längre, tidningarna levereras med färdig inbyggd ironi…

Två röster från ”vanliga” läsarkretsen:

Så ja, jag anser att det fortfarande ska vara skämmigt att läsa DN. Jag har själv prenumererat på Dagens Nyheter, men det var i en tid då internet var ungt och det var mycket svårare att få en överblick på omgivningen. Jag köpte tidningens ”sanning” och jag har vett nog att skämmas för det idag. Dock tycker jag att DN:s galenskap har eskalerat i samma takt som Dan Eliassons intellekt har imploderat.

Jag har gamla släktingar som prenumererat på DN i +60 år och som, utan att egentligen reflektera över när det inträffade, kommit på att det blivit en skräptidning (jag kan rätt enkelt säga att när inträffade efter en viss kortväxt redaktörs tillträde). Deras kritik kan dock yttra sig i att de nu hittar mer nyheter att läsa i Metro än i DN vilket i mina öron är ett ungefär så uselt betyg en förment seriös nyhetstidning kan erhålla.

Avslutningsvis ett tänkvärt inlägg från ett så kallat hatmedium. Ett ”troll”. En av dem vi inte ska läsa, än mindre tro på i dessa tider av ”källkritik”

Det finns ett väldigt påtagligt mönster i hur media globalt lanserar nya begrepp. Först var det ”näthat” och ”nätmobbning”. Sedan blev det ”nättroll”. Sedan började alla skriva om ”faktaresistens” och ”rysk propaganda” och nu upprepar alla ”falska nyheter”.

Det sker över en natt, och så börjar precis alla regimmedier, från Washington Post till Sydsvenskan, upprepa samma uttryck. Något som man knappt hört om en vecka tidigare har plötsligt blivit ett jätteproblem. Gemensamt för alla dessa modeord är två saker: Alla systemmedier börjar använda dem samtidigt, och kontentan är alltid att det fria ordet blir syndabock.

Efter kampanjerna ska det alltid komma en ”lösning” på det här nya jätteproblemet som ingen hört om för en vecka sedan. Och den lösningen är alltid att begränsa information som inte kommer från regimmedia. Kommentarsfält avskaffas, Facebook hotas till att sätta upp filter som sorterar bort vissa nyhetssidor. Det mest uppenbara är det nya ”kvalitetssäkrade” presstödet, där redan etablerade medier i fortsättningen ska bestämma vilka tidningar som ska få ta del av skattepengarna.

Tro mig, samma lösning kommer införas i riksdagen, där de ”etablerade” partierna får bestämma vilka nya som ska vara tillåtna. Att inte fler kan se de historiska parallellerna är otroligt.

http://nyatider.nu/falska-nyheter-oc…mmedias-trick/

Det kommer mer om DN. Bland annat om den famösa Sandvikenrapporten men även om nedanstående:

Det finns en felaktig översättning i intervjun med Borjas.

”….those who gain tend to gain more than those who lose” översätts med

”…vinsterna av invandringen brukar vara större än förlusterna

(Efter c:a 1:20 av intervjun)

DN har bestämt sig i förväg –> Professorn säger något annat –> DN felöversätter –> DN citerar sin egen felöversättning som om det vore professorns ord –> DN hade rätt. Minsann!

*

Känns lite som om vänsterliberalerna blåser till sista strider. De kommer försöker mörka och pressa tillbaka åsikter och yttringar de inte gillar.

Problemet att efter nästa val så står det klart att katten är ute ur säcken och inte går att stoppa tillbaka igen. Den politiska kartan kommer ritas om permanent vare sig vänstern vill eller inte.

Fortsättning följer …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.