Om DN, tveksam journalistik och den skamliga Sandviken-rapporten, del I

http://www.dn.se/nyheter/sverige/tjanar-over-en-halv-miljard-pa-invandringen/

”Sandviken tjänar över 500 miljoner kronor årligen på de utomlandsfödda personer som bor i kommunen. I genomsnitt innebär det per person och år drygt 145.000 kronor till samhället.”

Ett av de kanske mest misslyckade propagandatricken på senare år. Det fungerade dock riktigt långt. Kanske för att folk idkade ”källkritik”. Alternativa medier är lätt att avfärda som hat och fejk, medan gammelmedier känns lite tryggare. Något att hålla i handen när åskan går.

Inte minst den så kallade Twitter-vänstern gnuggade händerna och vädrade morgonluft. Äntligen fanns det svart på vitt att invandringen är en tillgång! Äntligen hade det bevisats att ”högerpopulisterna” hade fel!

Många vanligen intelligenta och kritiskt tänkande personer – inte minst i min egen bekantskapskrets – följde i samma fotspår och texten delades frikostigt i olika sociala medier. En ny ”råttan-i-pizzan” hade sett dagens ljus.

Detta är sanningen. På twitter.

”Viktiga siffror. Sandviken tjänar en halv miljard kronor årligen på invandringen”.

”Älskar att Sandviken sett till att få det svart på vitt. Alla tjänar på humanism”.

”Svart på vitt att SD’s retorik är bristfällig”

”Hej @jimmieakesson vad säger du om detta?”

”Att vi faktiskt tjänar på invandringen har aldrig SD räknat ut så inavlade som de dräggen är”:

Det hela är inte ärligt. Men på twitter är det dagens sanning.

Så jobbar DN med kvalitetsjournalistik

DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt – vi tar inte ställning politiskt eller i andra frågor. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat, inte hårdvinklat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Det sistnämnda: trovärdighet och kvalitet, är redaktionens främsta ledord. Det vi publicerar ska vara relevant och bygga på säkra källor. Vid våra granskningar och fördjupningar ska fakta vara dubbelkontrollerat och uppgifter vi publicerar ska vara bekräftade från flera håll.

Tyvärr för DN:s vidkommande är debatten fortfarande fri och de blev sågade längs fotknölarna gång på gång på gång på gång …

Då denna halva miljard kommer från statsbidrag så följer logiskt att staten förlorar en halv miljard om året, enbart på invandringen till Sandviken.

Herregud hur lågt får man sjunka för att kunna redovisa plus i kassan? Att det dessutom hyllas i media är ju inget annat än vidrigt.

Om nu bara Sandvikens invandrare kostar oss skattebetalare en halv miljard, vad blir då notan för hela landet? Det måste ju i så fall röra sig om flera hundra miljarder bara i stöd till kommuner.

Nu brinner det i lögnfabriken och det är tydligt att vi har nått prestigefasen där möjligheten till saklig diskussion har upphört. Det som förbryllar mig lite är hur förälskade massmedierna och opinionsbildarna verkar vara i ekonomiskt färgade argument- man vill så gärna hålla fast vid idén att det här är lönsamt att man t.om. är beredda att hänvisa till en uppenbart felaktig rapport.

Det här säger mig att de i grund och botten inte tror på sin egen verklighetsbild och sitt eget projekt. Nu är det bara prestige kvar- kritikerna får inte ha rätt.

Undrar hur långt twitter tänker. För om Sandviken får en halv miljard i intäkter från en grupp på 4 000 personer (med en grad av förvärvsarbete på 55 procent) TÄNK då hur mycket man tjänar på övriga 33 000 (med en grad av förvärvsarbete på 85 procent). Sandviken måste vara Sveriges rikaste kommun!

*

Trots denna vinstlott inte minst i kampen mot rasism så tvingas kommunen komma med besparingar, inte olikt besparingar annorstädes.

Hemtjänstgrupper med liten snittid hemma hos pensionärerna förlorar tjänster när kommunen nu ska spara mångmiljonbelopp inom vården och omsorgen.

Totalt 6,65 tjänster bort inom hemtjänstgrupperna Bruket, Centrum, Årsunda, Österfärnebo och Gruvgatan/Vallgatan i Storvik.
En vakant tjänst som utredare inom administrationen tillsätts inte.
Färre vikarier, 850 000 kronor.
Mindre utbildning, 800 000 kronor.
Uppskjutet inköp av arbetskläder till nästa år, 250 000 kronor.
Klart sedan tidigare är att Postens gruppboende läggs ned.

http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/sandviken/hemtjansten-tvingas-till-neddragning

Grundbemanningen på Sandvikens förskolor sänks med 25 procent från och med augusti. Det blir dessutom färre vikarier, mer samarbete mellan olika förskolor och mindre mat. Det beskedet fick föräldrarna i måndags.

http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/sandviken/kraftiga-neddragningar-pa-forskolan-i-sandviken

Sandvikens kommun varslade i dag upp till 100 tjänster inom skolan och förskolan om uppsägning.

Sådana småsaker kan man ju blunda för. Nyliberala och vänstertwittrare gick upp i brygga av glädjefnatt över rapporten:

federley ‏@federley 1 jun

@MagnusSandviken grymt! All heder. Har försökt få folk att räkna på detta men Sandviken verkar vara de enda som haft insikt nog. Kudos!

Erik Berglund ‏@_erikberglund 31 maj

@federley Jättebra, men jag får fan inte siffrorna att gå ihop. 500 m i vinst PER ÅR? Då borde ju alla kommuner göra som S-viken.

federley ‏@federley 1 jun

@_erikberglund olika konton. Som vanligt. Allmänheten noterar bara ökade utgiftsposter o inte ökade intäkter. Är min gissning.

Le_Grug ‏@Le_Grug 3 jun@federley Eftersom man inte kan ta produktionsvärde som kommunal intäkt så faller rapporten helt platt.

Nånting säger mig att här kommer Federley stå helt svarslös..

Sandviken verkar i själva verket gå back med 1,8 miljarder som de får kommunbidrag för att täcka upp.

I tidningsartikeln nämndes inget alls om något kommunbidrag…

Den komisk undermåliga rapporten hyllas nu av EU-minister Birgitta Ohlsson. medan Erik Ullenhag twittrar “Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet”. Kom inte och säg att det nya gänget i Folkpartiet kompromissar med intellektuell stringens för att försköna integrationen.

 

Man kan ignorera verkligheten men inte konsekvenserna av att ignorera verkligheten.

Det jag reagerar på är att den här historien utgör ett demokratiskt och intellektuellt haveri som i sin yttersta tydlighet manifesteras på twitter. DN får sina lögner reproducerade av en lydig twitterarmé och allt eftersom tiden går sveps allt fler med. Till slut ser vi regeringsmedlemmar som Ullenhag och Ohlsson förmedla en lögn som nu blivit till en sanning. Vidden av det hela är närmast är surrealistisk.

… och det får mig att undra, var lämnar det oss när det du ovan beskriver sker?

*

Svagbegåvade journalister på DN måste jag säga. De återger artikeln från Arbetarbladet, där en idiot till kommuntjänsteman påstår att statliga bidrag till kommunen för invandrarna gör att invandringen är lönsam! Han påstår alltså att statliga pengar är ”gratispengar” för kommunen! Sen hakar DN på och påstår att Sandviken tjänar en halv miljard på invandringen!

Enligt dessa svagbegåvade journalister och kommunaltjänstemän räcker det alltså att flytta pengar från ett konto (statens kassakista) till ett annat (kommunens kassakista) för att kunna påstå att invandringen är lönsam!

DN borde ha läst kommentarerna på Arbetarbladet innan de återgav ”nyheten” Kommentarerna är en fullständig nedsabling av rappakaljan som Arbetarbladet producerade.

Sandvikens politiker har misslyckats med att ge invandrare i sin kommun jobb. Kostnaden för A-kassa, arbetsförmedling och arbetsmarknadsprogram betalas dock av staten, subsidierat av skattebetalare i övriga landet. Dessa kostnader inkluderas inte i rapporten som Sandviken kommun nu fräckt skryter med.

Jag tycker allvarligt talat att det är ett demokratiproblem när Sveriges ledande tidning är så pass ovarsam med siffror och påståenden. Vi behöver opartiska och granskande journalister.

Favoriten är nog de medelålders gubbarna som har något förnumstigt triumferande i tonen:

David Johnsson ‏@DavidJohnsson5 9 hrs

Invandring är lönsamt. Dessutom riktigt. Kommun tjänar över en halv miljard på invandringen DN.SE http://www.dn.se/nyheter/sverige/tja…-invandringen/

Olle Hall ‏@Hallolle 9 hrs

Viktiga siffror. Sandviken tjänar en halv miljard kronor årligen på invandringen

Ja, du Olle. Viktiga siffror…

Det är synd om de här människorna. Betänk att de kan bli lika blåsta i andra sammanhang som detta; i affärer osv. Som vuxna barn.

Antingen tror DN att hela läsekretsen består av imbecilla idioter som bara slarvläser rubrikerna eller så har DN en mycket hög tilltro till sin egen förmåga att vinkla och vrida till fakta. Antagligen både och.

*

Även i senare uppföljningsartiklar fick rapporten sina fiskar varma. Googla, och I skolen finna. Det finns mycket att gräva. i.

Måns Norberg, ekonomisk analytiker på Sveriges kommuner och landsting (SKL) sågar rapporten om ”lönsam invandring i Sandviken”.
– Kommunens kostnader är grovt underskattade, säger han.

Ska bli intressant att se när DN försöker sig på nästa jättelögn beträffande invandringens formidabla ekonomiska succé för Sverige. Förtroendet för lögn-maskinen DN borde rimligtvis vara aningen stukat efter OECD-bluffen och Sandviken-bedrägeriet. Eller kanske majoriteten av läsarna inte ens uppfattat att DN ägnar sig åt upprepat lurendrejeri?

Om detta inte vore en akt i den pågående nationaltragedin skulle man ha skrattat så att tårarna sprutade.

Det blir allt svårare att se skillnad mellan det svenska samhället och en fanatisk religiös sekt.

Artikeln från DN skulle lika gärna kunna ha publicerats i The Onion. Förutom översättningen till engelska hade man inte behövt göra en endaste ändring i den.

Det finns dock en enorm fördel med denna DN-publicering jämfört med hur DN ljög förra gången avseende OECD-rapporten (samt DN:s vägran att ta in kritik/rättelser från forskare).

DN och Arbetarbladets rapportering samt själva PWC-rapporten måste man rama in och spara för framtiden. Till skillnad från OECD-rapporten, kommer detta utspel att kunna straffa sig å det grövsta.

Man har nu officiellt från DN och Sandviken gått ut och lovprisat situationen. Man hävdar på fullt allvar att kommunen tjänar MSEK 500 på en invandringssituation där såväl sysselsättning och löner bland invandrarna i genomsnitt är väsentligen lägre än bland svenskarna (och då räknas ändå högavlönade utländska arbetskarftsinvandrare in i statistiken).

Med tanke på hur den faktiskta situationen, är det inte en högoddsare att kommunen inom en nära framtid kommer att får problem med ekonomin just p g a den katastrofalt låga sysselsättningen bland ny-invandrarna.

När kommunpolitikerna ropar efter mamma (dvs statsbidrag) och tvingas skära i den kommunala servicen så får man slänga tillbaka deras uttalanden i ansiktet på dem.

Det bör sägas att Arbetarbladet har låtit SKL:s utredare kommentera rapporten och han underkänner den. Överhuvudtaget har det skett ett mirakel i just Sandviken som inte sker någon annanstans. Givetvis sprider sig snacket om underverket.

En kommun som får stora överskott beroende på exempelvis invandring måste fundera över på att sänka kommunalskatten. Om nu vinsterna är så stora i Sandvikens kommun som påstås, borde det finnas utrymme att sänka kommunalskatten med 4-5 kronor. Ser fram mot ett sådant förslag inför höstens val..

Det här känns som taget från 1984. (…) Nyheter förmedlas inte av journalister utan av byråkrater som sitter i ett rum och får information från de vet inte var med en tillhörande lapp med instruktioner om vad som ska propageras. De läser inkommande texter och tar bort det som läsarna inte ska få veta. Okritiskt, ihärdigt, villigt. Fulla av entusiasm.

Vilken förbannad fars. Vissa böcker borde vara obligatorisk läsning för människor som vill erhålla rätten och privilegiet att tillhöra ett demokratiskt samhälle, och 1984 är den första boken på den listan.

Jag kan inte för mitt liv begripa hur DN går in i så lätta fällor och publicerar ren smörja som blir fullkomligt söndermalen.

Fortsätter följer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.