De odemokratiska bokmässebojkottarna, del I

Synpunkter ur pressen och folkdjupet:

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/lena-andersson-lat-inte-nya-tider-bli-martyrer-for-asiktsfriheten/

Just nu tillåts den lilla tidskriften Nya Tider styra allas våra tankar och vårt beteende, och bli martyrer för åsiktsfriheten. Det är en maktposition som ingen bör ha och som ingen bör ge dem, men jag befarar att det är vad som håller på att ske.

Yttrande- och tryckfrihet är en förutsättning för en fungerade demokrati. Med sitt agerande vill de 139 författarna pressa Bokmässan till att kicka ut Nya Tider. Det är ett antidemokratiskt beteende.

Annars hade de knappast gjort en stor grej av sitt icke-deltagande utan nöjt sig med att bara inte dyka upp.

Mässan har tagit hjälp av experter på högerextrema rörelser inför beslutet.

– Deras granskning hittade inga direkta kopplingar till våld, eller något annat som är olagligt i Sverige. Eller att någon av tidningens ledande personer gjort sig skyldig till brott, som hets mot folkgrupp. Granskningen visade även att tidningen inte skrivit något som strider mot svensk lagstiftning, säger Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek.

Vem/vilka är det som håller i trådarna?

Gör som vi säger eller välj att bli utpetad i kylan. Jag har ytterst svårt att tro att alla dessa knappt 130 skulle bojkotta mässan om de fick välja SJÄLVA.

Det hela känns som ett sektbeteende. Någon eller en liten krets i toppen har fattat beslutet för andras räkning.

Detta beteende är ytterst vanligt i vänsterkretsar. Från fackmedlemsskapet på industrigolvet till kulturens finsalonger.

Den goda kärleksfulla vänster är snarare fylld av hot, förtryck och mobbing mot de som inte följer ”den lilla röda” till punkt och pricka. Mot de som försöker tänka på egen hand och har fräckheten att yttra detta offentligt.

*

Författare som säger JA till att delta:

https://www.svd.se/forfattarna-som-sager-ja-till-bokmassan

Jag tycker uppropet är motsägelsefullt och problematiskt. Vi lever i en demokrati och yttrandefriheten är en grundprincip i ett demokratiskt samhälle. Ska yttrandefriheten bara få gälla dem som har de rätta åsikterna? Det demokratiska samtalet är det bästa sättet att bemöta extrema värderingar. Att bojkotta bokmässan blir ett hån mot såväl det demokratiska samhället som mot yttrandefriheten. Det förvånar mig att just författare nekar annorlunda och avvikande åsikter att komma till uttryck. Yttrandefriheten är vårt yrke och livsluft.

Bo Gustavsson.

Om jag helt enkelt kan vara en av de tusentals vanliga män­niskor som utgör det bokmässan brukar vara – en mötesplats för alla som älskar det otyglade, stökiga, kärleksfulla, förbannade, ibland viskande och ibland skrikande fria ordet – så hoppas jag att jag ska kunna hjälpa till att skapa ett myller i vilket alla får plats. Ett myller som är lite som demokratin själv, i vilket jag och många andra är på plats och redo att försvara den som känner sig hotad.

Jack Werner

*

Det vilar en osund doft av häxprocess över hela EXPO.Vänstern och Expo verkar inte ha några problem med detta

Yttrandefrihet gäller i förhållande till staten Sverige. Den tredje statsmakten bränner dig om du blir utpekad med fel åsikt

*

En eloge till bokmässan som inte viker sig för dessa diktaturkramare. Väldigt konstigt att författare av alla människor försöker tysta andra bara för att de tycker annorlunda. Tvärtom borde ju sådant här uppmuntras då det stärker demokratin och tillåter människor att ta del av åsikter de annars aldrig hade kommit i kontakt med.

Så j*vla bra sagt! I en sann demokrati borde man kunna prata om allt. Men i Sverige har vi cementerat begreppen ”ond” och ”god” på ett riktigt obehagligt sätt.

Blir inte alls imponerad av deras beteende. En demokrati ska tåla röster som är långt ut från åsiktskorridoren. Det är en av grundstenarna i en väl fungerande demokrati.

Jag behöver inte dela din åsikt, men jag försvarar din rätt att ha den.

*

Bokmässan har en lång tradition av att värna folkmordsförsvarare, terroristromantiker, diktaturförespråkare och censurivrare, så länge de befunnit sig på vänsterkanten. Tror någon att Bonnier vägrade att dela lokal med Jan Guillou (terroristromantiker) eller Jan Myrdal (folkmordsförsvarare och diktaturförespråkare)? Dagens Nyheter och Aftonbladet satte en ära i att släppa fram skribenter vilka inte bara trodde att vägen till paradiset gick över the Killing Fields utan aktivt längtade till Revolutionen, utrensningarna och massgravarna.

*

Intresset ökade för Nya Tider

Bokmässans beslut har fått förlag och enskilda författare att hota med bojkott.
Andra debattörer har menat att motståndet mot Nya Tiders monterplats riskerar att förstora upp betydelsen av en liten högerextrem tidning.
Att döma av Google-intresset för Nya Tider verkar det som att de senare har en poäng.

http://www.expressen.se/kultur/intresset-for-nya-tider-okade-efter-debatten/

– Frågan är hur många författaravhopp Bokmässan klarar. Många av de där namnen tillhör landets författarelit. Och även om mässan i göteborgsk anda är folklig och ickeelitistisk, så behövs de där tunga namnen. Annars blir det lite de där konstvandringarna som brukar hållas runt påsk: totalt renons på konstnärlig kvalité. Det skulle inte dröja länge innan de skulle få svårt att få dit utländska namn.

För övrigt är det väl bara en tidsfråga innan det börjar dimpa ner mail hos de utländska gästerna som är planerade för höstens mässa. Vi kommer få höra om fler avhopp.

Till sist kommer Nya tider ändå inte få vara med. På ren affärsmässiga grunder.

-Kan bli en Pyrrhusseger dock. Jag tror att du och dina gelikar underskattar avskyn för vänsterns totalitära fasoner.

På sikt kommer detta bara att gynna Nya Tider.

Nya tider kunde knappast få bättre reklam . Nu blir jag nyfiken på tidningen som jag inte visste nåt om.
Risken är även stor att folk som inte gillar denna tidning men är för yttrandefrihet protesterar.
Min kommunistiske far hade Mein Kampf för att sätta sig in i Hitlers tankar.

Uppropet tillkom genom att Hanna Nordenhök för ett par veckor sedan mejlade sex, sju kollegor, som i sin tur adderade ytterligare författare till mejltråden. Efter ett tag var en snöboll i rullning.”

http://www.dn.se/kultur-noje/peter-englund-bokmasseledningen-resonerar-fyrkantigt/

Många av dem är ökända antivita rasister och anhängare av mass- och folkmord. Resten hade uppenbarligen inga problem att kurtisera med dessa typer. Det verkar bl.a. finnas våldsförespråkare och antidemokrater bland undertecknarna:

Med tanke på sammanhanget, så vet hyckleriet tydligen inga gränser.

Johannes Anyuru är en muslim, konvertit, som nyligen kommit ut med en bok som ”förmänskligar” islamistiska terrorister.

Undrar om man under pågående judeutrotning kunnat ge ut en bok som förmänskligar nazisterna?

http://www.dn.se/kultur-noje/johannes-anyuru-islam-for-mig-ar-att-veta-vad-jag-ska-saga-vid-min-pappas-grav/

Mattias Gardell har alltid gjort allt han kan för att relativisera islamisters brott

Mattias Gardell sprider dimridåer

Han är även med i Charta 2008, som är ökända för sin islamist-apologetiska hållning

https://www.svd.se/vastvarldens-sjalvhat-urholkar-demokratin

Citat:
Athena Farrokhzad drömmer om revolten och säger att hon och hennes vänner inte har något annat val än att slåss. Hon hyllar den autonoma vänster som utsätter såväl Sverigedemokrater som liberala ungdomspolitiker för våldsdåd och hot. Våld är nödvändigt, eftersom ”den strukturella rasismen genomsyrar det svenska folkhemmets historia”. Hon vill upplösa nationalstaten, eftersom det är den konstruktion som ligger till grund för den katastrofala europeiska migrationspolitiken. Farrokhzad visar för övrigt att hon är både radikalfeminist och kommunist; hon förkastar den socialdemokratiska modellen att skapa jämlikhet genom omfördelning och stor offentlig sektor, och menar att vi i stället måste ta makten över produktionsmedlen som ”arbetsköparna” har stulit.

Som Athena Farrokhzad, till exempel. Farrokhzad är en av de 127 som hotar med bojkott av bokmässan. Hon är poet och, för den breda allmänheten, sannolikt mest känd för sitt våldsförhärligande sommarprat 2014.

Det renderade henne 17 anmälningar till granskningsnämnden. Givetvis friades hon – när vänsterextremister talar om att ”beväpna sig”, ”krossa maktens hjärta” och att ”vi måste störta regeringen”

https://ledarsidorna.se/2017/04/nya-tider-bokmassan-i-goteborg-och-vem-som-ar-vem-i-svensk-kulturdebatt/

http://www.barometern.se/ledare/drommar-om-revolt/

En av författarna på listan är Sara Stridsberg som översatt SCUM-manifestet till svenska, där Valerie Solanas argumenterar för utplåning av det manliga könet. Det i Sverige välkända citatet ”män är djur” kommer från SCUM.

Solanas försökte även mörda Andy Warhol och två andra män. Stridsberg, som dessutom är akademiledamot, har hyllat Solanas i otaliga sammanhang.

Etikdoktorn Elisabeth Hjorth är inte så lite selektiv i sin påstådda medkänsla. Hur kommer det sig att just Nya Tider anses vara så hotfull mot minoriteter? Varför har hon aldrig brytt sig om att protestera mot kommunistiska inslag på mässan? Har inte människor som flytt från kommunistiskt förtryck rätt att slippa känna sig ”hotade” enligt samma logik? Inte heller verkar hon och de andra 138 skönandarna ha något emot att Imam Ali Islamic Center – som bjuder in föreläsare som förespråkar mord på homosexuella – får vara med på Bokmässan år efter år.

http://www.barometern.se/ledare/drommar-om-revolt/

Västvärlden och Sveriges kulturetablissemang (men även politiska etablissemang) har länge tillämpat dubbla måttstockar, där folk fått säga de vidrigaste saker så länge de varit kommunister, hyllat kommunistiska diktaturer, förespråkat kommunistiska idéer eller åtminstone varit rejält mot västvärlden (i form av USA, marknadsekonomi, Israel eller rationalism).

Dessa 127 är alltså emot yttrandefrihet. Det är någonting som börjar bli vanligt i västvärlden idag. Se bara på Berkeley free speech-eventet som nyss var. Där samlades människor som vill sprida budskapet om yttrandefrihet och de blir våldsamt attackerade av vänstern.

Vi lever i en ny värld där vänstern börjar agera mer och mer våldsamt för att försöka stoppa yttrandefriheten. Kommer vänstern i Sverige också att anamma dessa våldsyttringar mot de som talar gott om yttrandefrihet?

Bra svar av Bokmässans VD Maria Källson:

Citat:
Vi beklagar att dessa författare inte kommer till årets bokmässa. Men vi respekterar fullt ut att de har en annan ståndpunkt än vår. Åsiktsfrihet gäller naturligtvis även de författare som avstår från att delta.

Visst är de 127 författarnas ståndpunkt obehaglig, men den är trots allt förväntad; det intressanta är egentligen Bokmässans beslut att tillåta så pass oppositionell medias medverkan. Det hedrar dem och är förhoppningsvis ett trendbrott, ett tecken av flera på att vi är på väg mot ett öppnare samtal även i det konformistiska Sverige.

Citat:
Jag gillar en bokmässa där alla får var med. Hylla arrangörerna som tillåter det.

Ja, det är mycket hedervärt och värt respekt. Jämför t.ex. SVT:s och Kulturnyheternas oerhört trånga, ängsliga och förutsägbara lilla åsiktsvärld med det mod som denna kommersiella aktör visar.

*

139 författare som kräver censur och skall kväsa yttrandefriheten i ett land
som delar ut Nobel priset i litteratur. Till på köpet SVT:s kulturredaktion som
ser ut att ta parti för dessa åsiktsdiktatorer.
Vad är detta för någonting har man tappat all respekt för yttrandefriheten i landet?

*

Lenins barnhörna har tidigare varit en del av bokmässan men finns inte längre kvar (oklart varför). Personen som stod bakom barnhörnan, hotelldirektören Lasse Diding, visade sig ställa upp för demokrati och yttrandefrihet. All credit åt hans raka hållning.

(För balansens skull kanske vi kan förvänta oss att klistra pärlplattor i Goebbels pysselhörna inför nästa år.  Eller varför inte bygga lego under Albert Speers övervakande byst? Nån j-vla rättvisa får det väl ändå vara – även på en bokmässa!?)
*
Citat:

Man kan ju undra vem som har varit drivande i det här. Vi kan ju utgå ifrån att inte alla på en gång har rest sig som en man och samtidigt kommit på att nu bojkottar vi det här.

Naturligtvis har de blivit uppringda var och en och fått höra i aggressiv ton att ”du ställer väl upp på den här bojkotten? För du är väl inte rasist?”

(Stackars människor. Det är som att ställas mot väggen med frågan ”Slår du fortfarande din fru?”. Vad man än säger så får man sk-t för det.

Och gång på gång kommer belackarna med den obehagliga frågan: ”Vilka av er har verkligen läst Fria Tider själva?”

”Ööh  … nej såklart inte … skulle aldrig drömma om att ta i nazistpropaganda med tång ens … ”

”Och hur vet du då att”

”Det vet ju alla!”)

Det känns fortfarande som att majoriteten på listan är inaktuella och kanske också de som ser det som coolt att få vara med på någon lista som får dem att framstå som lite bättre än andra, trots den kämpiga vardagen med låg inkomst, avsaknad av arbetsgemenskap och skrivkramp. Och det har jag egentligen inga problem med att de tycker; kanske hade jag gjort detsamma i deras situation.

*

Kan inte bokmässan trycka upp tusen exemplar av en enda boktitel som anses godkänd så kan den boken få representera hela årets bokmässa?

Varför ha olika böcker överhuvudtaget?
Det skapar bara problem.
Vi gillar lika.

*

Nej men jag tror egentligen inte det handlar om att dessa människor är korkade och inte förstår att man genom detta ger ökad exponering mot det man egentligen vill motverka. Jag tror det delvis handlar om narcissism, att kunna sätta godhetsstämpeln på sig själv, och delvis flockbeteende inom de egna sociala grupperna.

*

Det är frapperande vilket känslomässigt folk vi har blivit. Vi har blivit ett land med ”viktiga aktioner” såsom bojkotter, kärleksdemon, blomnedläggningar och ”lajks”, sedan är det att hissa, hylla, håna och hata på nätet som gäller. Allt genomfört i våra små etniskt och professionellt ensartade grupperingar. Det är det som kallas ”att ta ställning” och värna mångfald och yttrandefrihet när vi ser till att genom grupptryck formera det egna strömlinjeformade laget.

Det yttersta beviset på att vi är goda människor och har möjlighet att komma till det moderna samhällets himmelrike: kändisskapet i den godkända formen av massmedia. Den media där man kan få prata om sina smala böcker, eller om man lyckas att få sälja riktigt bra, kanske få springa omkring i tights i ett lekprogram på TV4 eller delta i ett matlagningsprogram i Kanal5.

Allt är metadiskussion och känslor. Men skulle inte ett alternativ vara att man ”tog debatten” om yttrandefrihet och konkret försökte välta Nya Tider med argument? Men det kanske blir för svårt?

Personligen skiter jag fullständigt i både den här författarfårskocken och Nya Tider. Jag utgår från att bokmässan till sist kommer att pudla och slänga ut Nya Tider. Det är bara en förutsägbar utveckling av vårt åsiktsnarcizziztiska samhälle som kommer att leda till ytterligare polarisering och splittring.

*

Ok, men då vill jag att 0 kr av mina skattepengar som öronmärkts för kulturbidrag samt all sorts A-kassa/socialbidrag inte når dessa enhörningar.

Nog med att de inte ens utför ett hederligt jobb, snorkiga ska de vara. O jag som inte ens röstar SD.

*

Fortsättning följer. Missa inte sågningen av ärkebiskopen Antje Jackelen och hennes agerande.

https://wordpress.com/post/bodilbergh.wordpress.com/19814

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.