Malena Ernman tänker till

Det mest fascinerande är nästan hur en operasångerska som sjunger på sista versen i sin karriär har förvandlats till en ”vattendelare” av landets befolkning.
*
Svenska folket är numera uppdelat i dels en hyllningskör som skulle göra Kim Jong-Il grön av avundsjuka och dels en grupp som närmast känner hat och förakt mot damen i fråga. (De allra flesta tycker antagligen dock varken bu eller bä.)
*

Jag själv tillhör dock ingen av extremgrupperna. Jag hatar ingen.

Däremot tycker jag att Malena Ernman alltför ofta gör sig pinsam. Hon lindar in ganska substanslösa texter bakom vackra ord. Hon kommer med förenklade och kategoriska svar på kontroversiella frågor som t.ex. klimatförändringarna, där vi som lekmän egentligen inte kan veta någonting. (Däremot kan vi, liksom hon, blunda för att även de tyngsta forskarna har mycket varierande åsikter.) Hon är en så kallad floskelmaskin som tilldelats – eller påtagit sig – rollen som folkbildare och expert på allt möjligt. (Dessutom är hon intolerant mot oliktänkande, men det kan vi diskutera en annan gång.)

Vad hon än skriver så älskas hon än mer. Och blir samtidigt allt mer avskydd.

Kanske är hon framför allt en symbol för den nya tiden, där fördumning och förenklingar har intagit en framträdande plats medan polariseringen bara förvärras?

Men jag måste ge henne att hon har tänkt till ganska bra i nedanstående inlägg.

http://www.vlt.se/kultur/malena-ernman-darfor-bor-inte-nazister-tillatas-marschera-pa-faluns-gator-3

Frågan är bara vem som ska dra de gränserna? Vems yttrandefrihet ska förbjudas att framföras på våra gator och torg?

Jag respekterar att många sätter demonstrationsrätten högst. Och jag vet att den kritiska följdfrågan till att neka tillstånd lyder ungefär så här: Jaha, men om vi förbjuder de här grupperna att demonstrera, vilka kommer vi förbjuda nästa gång? Vems åsikter ska tystas när vi tystat IS-sympatisörerna?

På den frågan skulle man kunna svara alla andra organisationer vars åsikter har band till antidemokrati, terror, olaga hot och hets mot folkgrupp.

Det finns säkerligen en hel del såna till både höger och vänster.

Som nazister till exempel.

Frågan är bara vem som ska dra de gränserna? Vems yttrandefrihet ska förbjudas att framföras på våra gator och torg? (…)

Men det finns en lösning. Varför inte följa FN:s konvention mot rasism? Där står det tydligt att anslutna stater förbinder sig att ”olagligförklara och förbjuda organisationer, samt organiserad propaganda och all annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering”.

Då undviker vi att normalisera rasdiskriminerande extremism och vi skyddar både polis, allmänhet, demonstranter och motdemonstranter från en uppenbar livsfara. Konventionen är ju som sagt redan undertecknad och klar.

Så elegant och så enkelt. Problem solved. Åtminstone problemet med rasism.

Hur vi ska hantera antidemokratiska strömningar, terror, olaga hot och hets mot folkgrupp för att ta hennes egen uppräkning framgår dock icke. (Nej, islam är ingen folkgrupp, inte heller en ras.)

Så, bortsett från att problemet med rasdiskriminering tycks vara löst så står vi ändå kvar och stampar på ruta ett.

Sådana petitesser tror jag inte att Malena Ernmans anhängare bryr sig om. Snarare kommer de att höja hennes inlägg till skyarna – precis som de brukar göra. Malena går ju, enligt dem, från klarhet till klarhet med sin godhet och klokhet.

Nu har hon dessutom dammat av en gammal FN-konvention, så vad skulle kunna gå fel?

* * * *

Avdelningen förenklad världsbild:

I debatten om Nya Tiders vara eller icke vara på den kommande bokmässan besvarade en 50-plussare, högutbildad kvinna följande fråga på Facebook:

Det ständiga problemet är att det är någon som måste definiera vad som är godtagbart eller inte.

på följande sätt:

Ja, och det är med andra ord en möjlighet, inte ett problem. En möjlighet att stänga ute fascism och nazism

Tror ni inte att kommentaren blev ”gillad” av andra, högutbildade medelålders människor som tydligen anser att det är en självklarhet vad som ska sorteras in i facken fascism, nazism respektive godtagbara åsikter? Man blir ta mig tusan mörkrädd över deras svartvita resonemang.

I synnerhet numera, när åtminstone ”fascism” har förvandlats till något slags allmänt skällsord och därmed närmast faller under begreppet godtycklighet.

Vad skulle vara lösningen? Att inrätta en statlig, antifascistisk byrå som granskar, stämplar och tystar obekväma synpunkter? Om inte det här Facebook-kotteriet ställer upp som volontärer, förstås. (Då kan man nog räkna ut med valfri kroppsdel att Nya Tider kommer att portförbjudas medan även våldsbejakande vänsterorganisationer tas emot med öppna armar, under motiveringen att yttrandefrihet ska gälla för alla. Utom för dem som tycker ”fel”, förstås.)

Det skulle vara lite kul om dessa skygglappsförsedda människor råkade på Jonas Gardell på ett mingelparty. Han tycker nämligen att man ska förbjuda nazismen men nämner icke fascismen med ett ord.

Retweeted

Jag förstår inte problemet. Förbjud nazismen. För alltid. Överallt.

*

Det skulle kunna bli riktigt livat där, mellan paraplydrinkarna och kindpussarna:

”Men varför, Jonas, skrev du inte att fascismen också måste förbjudas? Det hade väl rymts inom de 140 tecknen. Hur kunde du glömma det, Jonas? Vad ska folk tro?”

”Så länge du inte tar uttryckligt avstånd även från fascismen, Jonas, så vet jag faktiskt inte om jag vill vistas på samma mingelparty som dej.

”Och rasismen, Jonas, vi vet ju att du tycker att man ska förbjuda rasismen också, men varför skrev du inte det?

Nästa steg blir väl att du inte längre ställer upp för alla människors lika värde.

Och då tänker i alla fall jag blocka dig från mitt Twitterflöde.”

2 kommentarer

  1. Det är en intressant möjlighet, detta.
    Judar är rimligen en ras, och att uttrycka att judar skall utrotas står då oistrid med denna FN.konvention.
    Så enklelt var det alltså att förbjuda islam i de länder som undertecknat FN-stadgan.
    Bara att hänvisa till träffade avtal!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.