Den bortglömda moskébranden

På Valborgmässoafton, den 30 april 2017, var det dags igen när moskén Imam Ali Islamic Center i Järfälla nordväst om Stockholm brandhärjades. Den räknas som den största shiamuslimiska församlingen i Norden och händelsen har rapporterats flera gånger i medierna.

Moskebrand

Den här gången tycks dock inga kärleksbombningar har utförts. Över huvud taget har godhetsapostlarna varit märkligt tysta. Svenska högerpopulister har inte fått skulden. Inte heller har Stefan Löfven gått ut med ett bestämt fördömande. Vad är det som har hänt under loppet av bara något år?

Efter att terrornivån höjts i Sverige fruktar nu många shiamuslimer attacker från IS-anhängare i landet. Under det senaste året har polisen haft en regelbunden tillsyn av moskéen.
I början av året blev den Järfällabaserade föreningen Imam Ali Islamic Centers hemsida utsatt för en hackerattack. Någon tog över sajten och lade upp en hotfull text, tillsammans med en symbol. Enligt Mohammad Fazlhashemi som granskat bilden är det en imitation av IS-flaggan (…)

– Terrorister har inga gränser. När de hotar shiamuslimer är det oavsett geografisk plats. Nu har terrorn kommit till Europa och vi tror att det är väldigt viktigt att ta det här på allvar, säger Akil Zahiri som är styrelseledamot vid moskéen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/okad-bevakning-av-shiamoske

Cirka 10 procent av världens muslimer är shiamuslimer. Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala Universitet förklarar att den sunnimuslimska terrorgruppen IS, betraktar shiamuslimer som kättare och avfällingar. I Mellanöstern har IS-relaterade grupper attackerat flera shiitiska mål, bland annat en moské i Kuwait i juni och ett Hizbollah-kontrollerat område i Beirut i november.

– Shiamuslimer betraktas som fredlösa. IS har gett grönt ljus till att de ska dödas och fördrivas, men man förstör också deras moskéer och helgedomar. De är den minoritet som blivit mest utsatta för attacker från IS, säger han.

Kontrasten mot det som hände efter moskébranden i Eskilstuna för ca 2,5 år sedan är häpnadsväckande.

Som närmast en ryggmärgsreaktion fördömdes handlingen då högljutt:

Alice Bah Kuhnke förklarade att händelsen var ”ett angrepp på Sveriges grundlag”. Hon skulle sätta igång att massutbilda folket, bort från islamofobi och till sanningen (se nedan vad det bidde av den tummen).

Statsminister Löfven skrädde inte orden, han heller: ”Det är avskyvärt, ett avskyvärt dåd. Vi kommer aldrig någonsin tolerera den här typen av brott. Människor som ska utöva sin religion ska ha rätten att göra det.”

Morgan Johansson: ”Det är ett avskyvärt illdåd, och jag hoppas att de skyldiga kan gripas. Motivbilden är ännu inte klarlagd, men det är svårt att tro annat än att detta grova våld riktades mot muslimer som grupp och islam som religion.”

”Vi måste visa att vi som tror på öppenhet och humanism är så många fler än hatarna. Det kräver en aktiv politik mot islamofobi och annan rasism, inte minst i skolan”, sa Gustav Fridolin. (Huruvida han formade fingrarna till ett hjärta denna gång framgår tyvärr inte.)

Malena Ernman: ”Förra veckan i Dresden marscherade 10 000 människor ’mot islam’. Idag har nån satt eld på en moské i Eskilstuna. 30 talet går igen.”

Lars Ohly: När några – uppmuntrade av rasismens framgångar – bränner moskéer då är vårt samhälle på farliga vägar”.

Även islamiska förbundets ordförande, Omar Mustafa, visste direkt att det rörde sig om hat mot muslimer. ”Den anlagda branden mot moskén i Eskilstuna (visar) hur hatet mot muslimer har intensifierats de senaste åren. – Man har gått från ord till handling.”

”Vi har i dag alla ett ansvar att visa solidaritet med Sveriges muslimer och gemensamt säga nej till hatet”, skrev Erik Ullenhag i ett uttalande.

Kriminologen Jerzy Sarnecki ansåg dock att polisen borde legat lågt med att uttala sig om mordbrand:

”Den första, troligen felaktiga, informationen om att branden var anlagd och den massmediala hysterin som uppstod till följd av den har med stor sannolikhet gett några tokstollar idéer om att kopiera händelsen.”

http://www.expressen.se/nyheter/fritos-kan-ha-startat-moskebranden/

Nyheten om att branden ska ha varit anlagd gav stor uppmärksamhet i internationella medier som BBC, New York Times och The Guardian. Säpo kopplades tidigt in för att reda ut om branden kunde ha varit politiskt motiverat. Men redan dag två började polisen att backa i sina formuleringar om att det rör sig om ett attentat.

Den 26 januari var resultatet klart men utredningsresultatet presenterades inte förrän i mars.

Inget brott kan styrkas när det gäller moskébranden i Eskilstuna på juldagen förra året, uppger polisen som nu lägger ner utredningen.

Polisen har kommit fram till att branden startade i en hög med kläder som tillhörde besökare i moskén. I rummet med kläderna har det vistats barn när branden startade. En sakkunnig i brandutredningen menar att det finns underlag som talar för att branden startat genom ’lek med eld, anläggning eller våda’, enligt polisens uppgifter.

http://www.expressen.se/nyheter/hundratals-visade-sitt-stod-for-de-drabbade/
.

Hundratals Eskilstunabor demonstrerade sitt stöd för de drabbade i den brandbombade moskén.

De ”kärleksbombade” moskén på uppmaning av ett antirasistiskt nätverk.

– Det känns bra att så många ställer upp för oss, säger Abdi Gire som själv flydde undan lågorna i bönelokalen.

.
Men vad har hänt med alla kärleksbombande antirasister sedan dess?

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/mosken-i-jarfalla-far-starkt-polisbevakning-efter-terrordaden-i-paris/aRKokx!hOC22VHUUIw11fJ86dWkg/

Största offren för IS-attacker

Församlingen har sedan tidigare installerat larmsystem och övervakningskameror och håller kontakt med polis och säkerhetspolis.

– Polisen har inte sagt att de kommer att ha en permanent bevakning vid församlingen eller en polisman på plats hela tiden. Men de har lovat att vara mer uppmärksamma och patrullera så gott de kan, med hänsyn till det som hänt. För vi är shiamuslimer och som statistiken visar är shiamuslimer de största offren för IS-attacker, säger Akil Zahiri.

En liknande händelse som varit nedtonad i media och hos Twittervänstern är när en lokal för shiamuslimer sattes i brand i Malmö hösten 2016.

IS tar på sig branden.

En syriansk man som sökt asyl i Sverige 2015 anhålls på sannolika skäl (den högre misstankegraden) för terroristbrott, mannen är sunnimuslim. Brottsrubriceringen ändras senare till ‘mordbrand’ vilket är brottet han häktas för. Mannen påstås vara IS-sympatisör.

Säpo tar över utredningen och man ändrar nu brottsrubriceringen igen. Han åtalas nu för terrorbrott alternativt mordbrand och yrkar på utvisning.

https://minfil.org/f0Dcyab6b4/Malm__TR_B_10337-16_Aktbil_51.pdf

http://www.dn.se/nyheter/sverige/tingsratten-friar-terrormisstankt-i-malmo/

En 30-årig syrisk man har varit misstänkt för att den 11 oktober i fjol ha tänt eld på en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö genom att kasta brandbomber på den. Terrorsekten Islamiska staten, IS, tog på sig dådet.

Den 30-åring som varit misstänkt för terrorbrott mot en shiamuslimsk samlingslokal i Malmö blev på fredagen en fri man. Men bara helt kort. Sedan Malmö tingsrätt försatt mannen på fri fot tog i stället Säkerhetspolisen hand om honom.
———–
Enligt Radio Malmöhus var det också det beslut som Malmö tingsrätt kom fram till på fredagseftermiddagen. Beslutet tyder på att mannen kommer att frikännas från de brott som han åtalats för. Men 30-åringens tillvaro i frihet blev väldigt kort. Så snart tingsrätten meddelat sitt besked beslutade Säpo att omhänderta mannen.

Säkerhetspolisen har ännu inte närmare preciserat på vilka grunder man nu tagit hand om 30-åringen. Sydsvenskan och HD har sökt Säpo för en kommentar.

http://www.sydsvenskan.se/2017-04-21/syriske-flyktingen-frias-fran-terrorattentat-i-malmo

Som Sydsvenskan avslöjade tidigare i veckan har Säpo inlett ett ärende enligt Lagen om särskild utlänningskontroll i syfte att så snabbt som möjligt få syrierns treåriga uppehållstillstånd indraget – och få honom utvisad ur landet.
Det betyder att Säpo anser sig ha bevis för att 30-åringen har kopplingar till Islamiska staten, att det finns stor risk att han begår terrordåd i Sverige och att det är ”särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet” att han kastas ut.
.
 Låt oss backa bandet till januari 2015 igen, när man fortfarande bemötte mordbränder med avsky och fördömanden och twittrade febrilt om stöveltramp:

http://www.expressen.se/nyheter/bah-kuhnke-inget-kan-vara-allvarligare/

– Vi ska inte ha utrymme för islamofobi. Det får inte ske i vårt land. Människor ska kunna känna sig trygga i moskéer och synagogor.

– Tyvärr har vi sett att hoten och hatet ökar mot människor som utövar sin tro. Vi måste fortsätta arbetet för att stärka demokratin och för att motverka islamofobi, sa Alice Bah Kuhnke efter branden i Eskilstuna.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/alice-bah-kuhnke-lovar-strategi-mot-islamofobi/

På Mynttorget utanför riksdagen lovade demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) demonstranterna att gå från ord till handling.

– Jag tar första steget i en nationell strategi mot islamofobi, säger hon.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20103401.ab

Kunskapslyft om islam

Långsiktigt handlar det om att öka kunskapen om islam, enligt ministern.

Den 2 februari ska hon möta ledare för olika svenska muslimska samfund. Det är första steget i en nationell strategi mot islamofobi.

– Regeringen går från vackra ord till handling, sa hon.

http://www.gp.se/n%C3%B6je/kultur/lars-%C3%A5berg-stryk-bidragen-till-dem-som-inte-gjort-nytta-1.12899

Men vad hände då med kulturministerns kampanj?

Jo, den omformulerades ganska snart och blev en allmänt hållen Samling mot rasism, där 20 miljoner avsätts under åren 2016-2019 för att upprätta en nationell plan.

Även här blir begreppsförvirringen påtaglig eftersom islam är ett idésystem och inte har med ras eller hudfärg att göra.

(Lars Åberg är fullkomligt briljant. En av landets smartaste journalister?)

Själv förväntar jag mig att alla anlagda bränder (även de som uppstått genom olyckshändelse) ska fördömas och kärleksbombas.

Allt annat måste betraktas som dubbelmoral och hyckleri. Som om vi inte hade tillräckligt av den varan ändå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: