De missförstådda vänstersympatisörerna

Exempel på vulgärpropaganda:

Alla män är potentiella våldtäktsmän.

Alla muslimer är potentiella terrorister.

Alla vänstersympatisörer är potentiella våldsverkare. (Jävla kommunistpack!)

En bekant till mig hade velat åka på ett jubileum i USA, men avstår då han är rädd att Trumps administration skulle sätta käppar i visumhjulet. Jag förstår att det känns bittert.

En mogen, intelligent och sympatisk familjefar och egenföretagare som påminner mig lite om Jonas Sjöstedt, som jag också gillar. Lugna och sansade, kloka, bra människor.

Att man röstar på partier på vänsterkanten behöver givetvis inte alls innebära att man handgripligt vill ”krossa alla kapitalistsvin”, även om man i någon mån kan förväntas hylla revolutionen och anser att ändamålen får helga medlen ”i den väpnade kampen för att störta fascistiska och imperialistiska samhällsstrukturer”. (Det känns inte riktigt hederligt att bara blunda för den traditionella retoriken och dogmerna.)

Givetvis är tanken på att exempelvis Jonas Sjöstedt skulle attackera polishästar med gatstenar helt absurd.

Det finns vänstersympatisörer som inte tvekar att bruka våld för att nå sina syften och det finns de som vill gå den parlamentariska vägen.

Ändå finns det en stark och utbredd beröringsskräck som tyvärr stänker även på andra.

När man hör Jonas Sjöstedts varma röst och talet om vinster i välfärden och sextimmars arbetsdag är det lätt att glömma bort partiets förflutna. För inte så länge sedan hyllade man en av de vidrigaste doktriner som någonsin existerat; bland annat DDR var en kär bundsförvant.

Mig veterligen har det alltid funnits misstänksamhet mot vänstersympatisörer i USA. Under McCarthy-eran tycks det ha gått fullkomligt över styr. Därefter har det gått lite upp och ner. Nu är det kanske lite extra mycket upp.

Men inte bara Trump är misstänksam mot vänstern. I sanningens namn gäller det även socialdemokraterna här i landet.

Åsiktsregistrering (minns IB-affären, vilken skandal!), och ”hålla rent på vänsterkanten”. Att få stöd i riksdagsvoteringar är en sak, men än i dag har vänsterpartiet aldrig inbjudits till regeringen.

Annorlunda uttryckt: De får gärna agera röstboskap men aldrig komma in i värmen. Det är uppenbart att inte bara Stefan Löfven hellre föredrar samverkan med borgerliga/ nyliberala partier som Liberalerna eller Centern.

Om jag hade varit vänsterröstare hade jag nog upplevt det som ganska förnedrande.

Hade jag för övrigt kunnat lita på att åsiktsregistreringarna inte hade fortgått även efter IB-avslöjandet? Kanske har även jag gått miste om en sökt anställning på grund av mitt medlemskap i VP(K), Syndikalisterna eller SKP – med eller utan Trumps inblandning?

I Tyskland flaggar Angela Merkel för att förbjuda extremvänstern efter kravallerna vid G20-mötet.

Hamburg skakades av stora protestaktioner under G20-mötet. Delar av protesterna urartade då ungefär 1.000 maskerade aktivister bland annat satte eld på flera bilar. När polisen uppmanade aktivisterna att ta av sig sina masker så startade våldsamheterna. Rutor till affärer krossades och bråte sattes i brand. Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra den våldsamma delen av demonstrationen.

Ungefär 200 poliser skadades i sammandrabbningarna och flera personer greps.

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/QV3nR/vansterns-extremism-hotar-var-demokrati

Gränsdragningen mellan extremvänster och ”vanlig” vänster” torde bli en grannlaga och inte minst godtycklig uppgift. Det blir kanske en och annan ”snäll” som hamnar under lupp och förklaras som persona non grata. För säkerhets skull.

Jag personligen är lika övertygad om att alla män är inte potentiella våldtäktsmän som att alla vänstersympatisörer (inte minst de som bekänner sig som ”kommunister”, vilket i sig är alarmerande) inte heller är potentiella våldsverkare.

Jag förstår också att det är trist att bli misstänkliggjord. (Samtidigt kan man ibland önska att de demokratiska förkämparna tog mer avstånd från dem som faktiskt ger uttryck för tvivelaktiga metoder.)

Kan det vara så att Trump i det här fallet tar det säkra före det osäkra och faktiskt agerar ganska rationellt (även om han brukar beskyllas för motsatsen)?

För att återgå till hemmaplan kan vi titta på valresultaten och konstatera att VP nästan konstant ligger och harvar i intervallet 5-10 %, decennium efter decennium. Att plocka bort K:et hjälpte bara tillfälligt (Gudrun Schyman har onekligen varit ganska framgångsrik under långa perioder.)

Det är uppenbart fler än Trump som inte är förtjusta i vänsterns historia och retorik, även om han får klä skott för det som man inte råkar gilla. Och svensk arbetarklass söker sig i allt större utsträckning åt annat håll.

Churchill-envy

Margaret

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s