Alla dessa goda människor

Frågan om flyktingar är inte politisk.
Det handlar om anständighet. Man hjälper folk i nöd.
Man hjälper folk som flyr, fy fan. Punkt.

rheborg

Dags för ännu en kändis att ställa upp som försvarare av anständighet. Ja för helvete, Rheborg, klart att man hjälper folk som flyr. Case closed.

Vad som händer sen spelar väl ingen roll, så länge de bara kommer utom skotthåll för bombattackerna i krigets Syrien.

Johan Rheborg tillhör den mer privilegierade klassen i Sverige. Själv bor jag några hundra meter från betongcentrumet i en av landets ”No Go”-zoner.

http://www.svd.se/55-no-go-zoner-i-sverige

Antalet bostadsområden i Sverige där polisen inte kan upprätthålla lag och ordning uppgår nu till 55. Rikskriminalpolisens underrättelsesektion har identifierat de geografiska områden där lokala kriminella nätverk anses ha en stor negativ påverkan på omgivningen. Det är områden där uppgörelser bland kriminella kan resultera i skottlossning på öppen gata, där invånarna inte törs avge vittnesmål och där polisen inte är välkommen.

Läget är inte helt hopplöst, ännu. ”I de flesta områdena upplevs trots allt poliser kunna promenera fritt och fotpatrullera utan rädsla att bli angripna.”

http://skanepaug.blogspot.se/2014/11/55-laglosa-no-go-zoner-i-sverige.html

I vårt fall låter det betydligt värre än vad det är. Däremot bor jag bara någon mil från några betydligt mer belastade områden, som bland annat stadsdelarna Rosengård och Kroksbäck i Malmös ytterområden. Hit kan räddningstjänst inte köra utan poliseskort. Här är bilbränder och andra anlagda bränder mer eller mindre vardagsmat. Hitut måste man emellanåt stänga ner busslinjer till följd av stenkastning eller stänga skolor helt och hållet av arbetsmiljöproblem. Jag bor bara någon mil från den ganska nybyggda akutmottagningen med skottsäkert (!) glas. Ett sjukhus som försetts med skottsäkra fönsterrutor som om det vore någon jäkla maffiainrättning, vad är det som händer …?

Så kan det gå när goda föresatser hamnar lite snett och en misslyckad integration tillåts pågå år ut och år in.

Jag skulle rekommendera Johan Rheborg att läsa någon introduktionsbok inom socialism – och gärna i renodlad marxism – och då får han förklaringsmekanismerna tydligt beskrivna för sig. Trångboddhet, arbetslöshet, bostadsbrist, segregation och utanförskap leder till hopplöshet, våld, frustration och ännu mer utanförskap. Att ta emot tiotusentals fler, politiska flyktingar och ekonomiska migranter, utan att ens kunna erbjuda dem tak över huvudet, hur anständigt är det egentligen? Stora skaror av sysslolösa, testosteronstinna ynglingar och män i blomman av sin ålder. Som alltid blir det de svagaste som drabbas hårdast, vare sig folk som redan befinner sig i landet eller de som kommer hit.

Johan Rheborg är privilegierad och han kan antagligen inte förstå varför inte alla andra kan eller vill visa samma anständighet som han. För fan, låt alla som vill komma hit.

Personligen tror jag att han är lite för sent ute. För bara ett år sedan hade han ansetts som ”god” och hans uttalande hade delats på sociala medier med ljusets hastighet. Nu har verkligheten krupit sig allt närmare oss ”vanliga” människor. Nu riskerar hans uttalande bara att slå tillbaka på honom själv.

För fan, Rheborg, jag har ju alltid gillat dig. Du verkar sympatisk och är en mångsidig och duktig skådespelare. Jag tror dessutom att du är väldigt smart. Gör ett studiebesök i förorterna eller läs en kurs i marxism eller vad som helst men snälla, inga flera floskler av det här slaget. Bara om det är viktigare för dig att få ”gillningar” än att ta risken att öka polariseringen i samhället.

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

  1. Inte säkert att han fortfarande känner så…

    ”Johan Rheborg
    December 22, 2015 at 9:23am · Stockholm ·

    Överfallen av större gäng fans, 01.30 inatt, som först följde efter mig in i cykelrummet trots att jag tydligt sa åt dom att gå ut och sen försökte de ta sig in i trapphuset. Vågade inte använda portkoden för de omringade mig bakifrån och blev då riktigt rädd. Det som började med uppskattande rop på håll, ökade sen till ett entonigt vrålande ”Fredde!!” och till sist när jag visade att jag blev rädd gick det över i hån och skratt. 30 år har jag hållit på men detta har jag aldrig upplevt förut. Stod vid hissen o skakade samtidigt som dom slog mot rutorna på porten och skrattade utanför.”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.